Skip to main content

Zmena pracovného života posledných rokov priniesla popularitu coworkingovým priestorom. Remote pracovníci z IT, marketingu a PR ich volia pre flexibilitu a zdroje, ktoré ponúkajú. No ako udržať produktivitu v prostredí plnom zaujímavých ľudí, nových príležitostí a občasných rozptyľovačov? Tu je 10 tipov, ako zostať produktívnym v coworkingovom priestore.

Máte svoj plán alebo sa nechávate unášať?
Jedným z kľúčových spôsobov, ako zostať produktívny v coworkingovom prostredí, je mať jasný denný plán. Vymeňte pár minút na začiatku dňa za naplánovanie úloh a stanovenie priorít. Jeden známy IT špecialista, Rado, raz povedal, že od chvíle, keď začal plánovať svoje dni, je nielen produktívnejší, ale aj spokojnejší. Radov spôsob, ako nájsť svoj životný plán je metóda Getting Things Done. Keď chcete o tejto metóde vedieť viac, odporúčame video Ako začať s Getting Things Done s profesionálnym školiteľom Marekom Koganom.

Ako si správne vybrať svoje miesto?
Coworkingové priestory ponúkajú rôzne zóny, ktoré sú navrhnuté tak, aby vyhovovali rôznym pracovným štýlom. Je dôležité zvoliť si správne miesto, kde budete pracovať, pretože to ovplyvňuje vašu produktivitu. Ako vraví úspešná analytička Daniela: „Keď potrebujem ticho na sústredenie sa, zvolím si miesto v konferenčnej miestnosti alebo vzadu v kresle, no ak chcem piť kávu a s niekým sa porozprávať, sadnem si do eventového priestoru.“

Staň sa lepšou verziou samého seba
Ak máte pocit, že vám chýba podpora alebo motivácia, zorganizujte si so svojimi coworkingovými kolegami aktivitu, ako sa stať lepšou verziou seba samého. Stanovte si ciele a zdieľajte svoje úspechy. Na konci mesiaca si môžete vymeniť rady a stratégie, ktoré vám pomohli dosiahnuť svoje ciele, ako aj zábavné príbehy, napríklad ako ste vďaka coworkingu stretli svojho obchodného partnera alebo ako ste dohodli najlepší deal roka.

Prestávky sú dôležité!
Ak chcete zostať produktívni, je dôležité si uvedomiť, že aj prestávky sú dôležité. Vyhraďte si čas na občasnú pauzu, aby ste sa mohli zregenerovať a znovu sa sústrediť. Napríklad si môžete dopriať krátku prechádzku po okolí, venovať sa strečingu alebo si len tak posedieť a pokochať sa výhľadom z okna. Nezabudnite si dať aj obedovú prestávku, pretože práca na prázdny žalúdok vám rozhodne nepomôže. Obedová turistika to je niečo, čo si v coworkingu zvlášť ceníme.

Pomocník na udržanie pozornosti
Aplikácie na správu času alebo metódy ako Pomodoro môžu byť veľkým pomocníkom pri udržiavaní pozornosti v coworkingovom prostredí. Pomocou nich si môžete nastaviť časové bloky práce a získať tak lepšiu predstavu o tom, ako efektívne tráviť svoj čas. Nebojte sa experimentovať a nájsť metódu, ktorá vám najviac vyhovuje. Miriam, úspešná manažérka v neziskovom sektore, zistila, že práve Pomodoro technika jej pomohla lepšie sa sústrediť a zvládať náročné projekty.

Hovorte NIE rušivým elementom
V coworkingovom prostredí sa môžete stretnúť s rôznymi rušivými faktormi, ako sú hovory, notifikácie na mobilnom telefóne alebo sociálne siete. Aby ste zostali produktívni, naučte sa povedať týmto elementom nie. Vypnite zvuk na telefóne, zatvorte prehliadač so sociálnymi sieťami a sústreďte sa na svoju prácu. Ak je to potrebné, použite slúchadlá s aktívnym potlačením hluku, vďaka ktorým Vaša produktivita v coworkingu priam exploduje.

Komunikujte so svojimi kolegami
Coworkingové priestory sú skvelým miestom na budovanie profesionálnych vzťahov a siete kontaktov. Nezabudnite sa občas zastaviť, porozprávať sa so svojimi kolegami a zistiť, čím sa zaoberajú. Táto interakcia vám môže priniesť nové nápady, inšpiráciu alebo riešenie problémov, ktoré by ste sami možno nezvládli. Jozef, grafický dizajnér, práve vďaka networkingu našiel viacero nových klientov.

Využite spoločné akcie a workshopy
Prakticky všetky komunitné coworkingy organizujú spoločné akcie, školenia a workshopy, ktoré môžu byť pre vás užitočné. Zúčastňujte sa na nich, vypočujte si nové nápady a získajte cenné informácie. Tieto akcie vám navyše pomôžu nadviazať nové kontakty a rozšíriť vašu profesionálnu sieť. Ján, špecialista v marketingovej agentúre, sa zúčastnil jedného workshopu, kde získala vedomosti, ktoré jej pomohli zefektívniť prácu a zvýšiť produktivitu.

Naučte sa rozlišovať dôležité od menej dôležitého
Jednou z najdôležitejších zručností, ktorú musíte ovládať, aby ste zostali produktívni v coworkingovom prostredí, je schopnosť rozlišovať dôležité úlohy od menej dôležitých. Zamerajte sa na tie, ktoré majú najväčší vplyv na vaše ciele, a nechajte menej dôležité úlohy na neskôr. Týmto spôsobom si udržíte svoju produktivitu a zároveň si ušetríte čas a energiu.

Osvojte si zdravý životný štýl
Zdravý životný štýl je kľúčom k dlhodobej produktivite. Dbajte na to, aby ste dostatočne spali, stravovali sa vyvážene a pravidelne cvičili. Ak je vo vašom coworkingovom priestore posilňovňa, využite ju vo svoj prospech. Udržiavanie zdravého tela a mysle vám pomôže zostať produktívnym aj v náročných pracovných situáciách. Ak máte radi outdoor určite zvážte beh či bike. Týmto pozdravujem Kristiána a Milana.

Záver – Buďte produktívni a užívajte si coworkingový život. Zostať produktívnym v coworkingovom prostredí nie je vždy jednoduché, ale s týmito 10 tipmi budete na dobrej ceste k úspechu. Praktické, inovatívne a zaujímavé rady vám pomôžu zvládnuť svoju prácu efektívne a zároveň si užiť všetky výhody, ktoré coworkingové priestory ponúkajú.

Mám záujem
Chcete sa dozvedieť viac o coworkingu, zdieľať svoje skúsenosti alebo sa pripojiť k našej komunite? Prejdite na coworkingpoprad.sk a zaregistrujte sa ešte dnes. Tešíme sa na vás a na vaše príbehy o produktivite, inováciách a spolupráci. Mám záujem!