Skip to main content

Bez ohľadu nato, či sa koronavírus ešte vráti, alebo sa len nenápadne vytratí, môžeme bez preháňania povedať, že práca z domu sa v roku 2020 konečne stala úplne bežnou súčasťou nášho života. Kým pred koronou ešte mnohí zamestnávatelia váhali, či je dobré umožniť pracovať ľuďom z domu, tohtoročná skúsenosť všetko zmenila.

Fenomén home-officu sa bleskurýchle rozšíril a v obrovskom merítku bolo možné overiť, či a ako funguje. Teraz už vieme, že ľudia si veľmi rýchlo zvykli na nový spôsob fungovania a zase firmy zistili, že produktivita práce neutrpela. Svet práce sa zmenil. Pred pár mesiacmi sme si mysleli, že sa čoskoro vrátime na našich kancelárii a budeme sa tváriť, že sa nič nestalo. Avšak cesta späť už nie je možná – nový pohľad na prácu sa stál novým normálom, ktorý vyhovuje (takmer) všetkým.

Zamestnávatelia a firmy

Štatistiky ukazujú, že práca z domu má pozitívny dopad na produktivitu. Vďaka ľahko dostupným technologickým nástrojom si ľudia osvojili nové formy komunikácie a spolupráce. Tie sa ukázali efektívnejšie ako každodenný život v bežnom office. Práca z domu viedla k lepšiemu výkonu, menšiemu počtu absencií a tiež k menšej fluktuácii zamestnancov.

Z dlhodobého hľadiska práca z domu umožňuje firmám v budúcnosti zmenšovať kancelárske priestory a ušetriť tak finančné prostriedky na prenájme a údržbe kancelárií. Namiesto veľkých budov, firmám stačí priestor pre ľudí, ktorí potrebujú alebo chcú byť v kancelárii. Väčšie občasné stretnutia sa môžu konať v priestoroch prenajatých len na konkrétne dni.

Zamestnanci

Práca z domu bola dlhodobo obľúbeným benefitom mnohých pracovníkov, avšak vždy niesla so sebou rôzne obmedzenia. Korona avšak zamestnancov naučila, čo znamená užívať si home office plnými dúškami. Žiadne dlhé dochádzanie do práce, menší dôraz na skrášľovacie procedúry či flexibilné možnosti ako si počas dňa niečo vybaviť.

Zamestnanec sa stal pánom svojho času a výsledky ukázali, že nesklamal. Štatistiky ukázali, že zamestnanci menej vymeškávali, lebo si vedeli potrebné veci flexibilne zariadiť. Autonómia a flexibilita viedla dokonca k väčšej loajalite a ochote ostať pracovať u jedného zamestnávateľa.

Ešte viac si prácu z domu pochvaľujú zamestnanci, ktorí už nemusia dochádzať z prácou stovky kilometrov do veľkých miest na Slovensku či v zahraničí. Vďaka práci z domu je možné mať zaujímavú a dobre platenú prácu a bývať v malom meste či obci v blízkosti svojej rodiny.

Čo ďalej

Je pozitívne, že firmy i zamestnanci našli modus operandi, ktorý prináša benefity obom stranám. Teraz je však dôležité hľadať a používať metódy, ktoré urobia tento životný štýl dlhodobo udržateľným. Zatiaľ ešte čerpáme výhody z niekdajšie fungovania v kanceláriach, kedy sme kolegov denno denne stretávali, pili spoločne kávu v kuchynke či chodievali spoločné na obedy. Keď si teraz z kolegami len píšeme či voláme, stále vieme, kto tí ľudia naozaj sú.

Je fajn pracovať z domu, manažovať si flexibilne čas a vyhnúť sa dochádzaniu. Permanentná práca z domu znamená, že človek musí vyhradiť časť svojho domu či bytu na prácu – keď z domu pracujú dvaja, tak to môže byť už výzva. Plus treba pripočítať výdavky na kancelársky nábytok, kancelársku techniky a tiež kancelárske potrieby.

Práca z domu prináša nové výzvy. Dobrou správou je, že existuje široká ponuka nástrojov a metód, ktoré urobia home-office samozrejmosťou. Na jednej strane sú online tooly na spoluprácu ako Skype, Slack, Teams, Miro, Zoom a stovky ďalších. Na druhej strane existujú možnosti zdieľanej ekonomiky, kde si človek môže prenajať kancelárie, zasadačku či potrebné zariadenia na tak dlho ako potrebuje.

Kolegovia sa môžu osobnejšie stretávať na častejších team buildingoch. Strategické stretnutia sa môžu konať v zasadačkách prenajatých len na konkrétne dni či v coworkingových priestoroch. Zamestnanci zase môžu využívať zdieľané zariadenia v blízkosti svojho bydliska. Zamestnávateľ nemusí tak platiť za nevyužívané zasadačky či špeciálne technické vybavenie na tlač, foto, audio či video.

Rok 2020 zmenil fungovanie našej spoločnosti. Predpoklady na zmenu tu už boli dlho, korona bola len pomyselnou rozbuškou, ktorá dala veci do pohybu. Fenomén práce z domu sa rozbehol a je možné očakávať, že sa bude ešte viac rozširovať.

Aký je váš názor – budú sa možnosti pracovať z domu naďalej rozširovať? Podeľte sa o váš pohľad v komentároch.