Skip to main content

Peniazepráca sú dva hlavné dôvody, pre ktoré mladí ľudia vo veku 18 – 35 rokov podliehajú stresu. Spomalenie globálnej ekonomiky v dôsledku korona krízy prináša ešte viac stresových faktorov, nakoľko mnoho ľudí prichádza o prácu. Prinášame niekoľko tipov, ako obavy zo straty aktuálnej práce alebo ťažkosti s hľadaním nového zamestnania zmierniť.

  1. Osobný profesionálny rast. Pracuj na zlepšovaní tvojich zručností a znalostí. Ľudia, ktorí sa iniciatívne rozvíjajú sa málokedy musia obávať o svoju prácu. Základný spôsob ako sa naučiť niečo nové je čítať – vďaka internetu máš neobmedzený prístup k informáciám, stačí sa zahĺbiť do tém tvojho odboru a vyhladávať nové trendy, čerpať skúsenosti z prípadových štúdií či hladať inšpiráciu pre netradičné riešenia. Celoživotné vzdelávanie ti zabezpečí, že sa v pracovnom procese nestaneš outsiderom. Ak hľadáš niečo interaktívnejšie ako knihy a blogy, poohliadni sa po ponuke kurzov a workshopov v okolí.
  2. Networking. Jednou z možností ako získať sebaistotu v práci je dlhodobé a cieľavedomé budovanie siete kontaktov v rámci tvojho odboru, pozície alebo lokality. Prvým krokom je určite neformálny networking priamo na existujúcom pracovisku. Druhou celkom základnou aktivitou je vytvorenie a zveľaďovanie profilu na sociálnej sieti LinkedIn. Na rozšírenie bázy tvojich kontaktov sa môžeš poohladnuť po rôznych iniciatívach – za zmienku stojí napr. Regstart, kde sa zameriavajú spájanie podnikateľov s ľuďmi na okraji spoločnosti a farmármi.
  3. Jednoduchý životný štýl. Nie je dôležité ako veľa máš, ale ako málo potrebuješ. Tvojej životnej pohode pomôže zníženie materiálnych nárokov, vďaka čomu sa nemusíš obaváť prijať aj nejaký čas aj nižšie platenú prácu. Aktuálne sa tomu hovorí aj Minimalizmus. Ešte nedávno bol Minimalizmus len vecou dizajnu – jednoduché tvary, málo ozdobných prvkov či základné geometrické útvary. Napokon sa minimalizmus preniesol aj do životného štýlu v podobe striedmého štatníka, bývania na malej ploche (Tiny Houses) či skromného života bez hypotéky či zbytočných spotrebných úverov. Táto dobrovoľná skromnosť (Simple living) ti pomôže pozerať na svet inými očami a skromný životný štýl bude oslobodením pre teba, tvoje okolie a nakoniec aj pre životné prostredie.
  4. Alternatívny príjem. Jedným zo spôsobov ako sa nestresovať zo straty práce, vytvoriť si alternatívny príjem. Nemusí ísť o žiaden technologický startup či miliónový nápad. Možností ako si privyrobiť je mnoho a väčšinou stačí opustiť svoju komfortnú zónu. Je už na tebe, či pôjdeš cestou offline ako turistický sprievodca, vodič Uberu, upratovacia služba, strážca detí, pomocník pri výsadbe záhrad alebo online ako tvorca reklamných textov, jazykový korektor či editor videí. Príklady mnohých drobných zákaziek na privyrobenie nájdeš na portáli jaspravim.sk. Sidejob samozrejme nie je riešenie pre každého a môže to byť aj riadne vyčerpavajúce. Rovnako sa môže stať, že sa tvoja bokovka nakoniec preklopí do vysnívaného stabilného zamestnania či podnikania.
  5. Vytváranie rezerv. Veľakrát si už počul, že je potrebné mať usporenú čiastku vo výške niekoľkých mesačných platov. Toto odporúčanie je všeobecne známe a mnohým sa stále nedarí si takýto vankúš vytvoriť. O čom sa hovorí menej sú nefinančné rezervy – môžeš si kúpiť lacnejšie trvanlivé potraviny v akcii alebo si mnoho plodín môžeš vypestovať sám na balkóne alebo na záhrade. Vďaka zásoba zemiakov, mrkvy a cesnaku prekonáš aj ťažkú zimu.

Tento zoznam nezachytáva všetky možnosti, ako sa vyporiadať so stresom a úzkosťou z práce. Práve naopak, chceli sme poukázať na dva hlavné smery, ktoré ti pomôžu žiť pokojnejší život – zvyšovanie prímov (vyššia kvalifikácia či viac zdrojov prijímu) a na druhej strane znižovanie výdavkov (jednoduchý životný štýl). Dobrou správou je, že oba prístupy môžeš praktizovať súčasne a vytvárať si rezervy na horšie časy.

Čo vám pomohlo pri obavách o peniaze či prácu? Podeľte sa s vašimi postrehmi v diskusii.