Skip to main content

Milí coworkeri, milé coworkerky, vážení čitatelia, už prešiel nejaký čas, čo som sa k vám prihovoril naposledy. Musím povedať, že za tú chvíľu sa toho už nazbieralo viac než dosť, čo sa s vami chcem podeliť. V prvom rade si dovolím zapriať vám všetko dobré v roku 2019. Z viacerých strán som počul, že rok 2019 bude prelomový. Asi tomu bude tak.

Neviem, či ste zachytili také povzdychnutie, že Coworking by mala mať každá dedina. Ako tak pozerám a sledujem ten život na tých dedinách, zdá sa mi, že tie dedinské coworkingy nebudú až také virálne. Dokonca to vyzerá, že ani mestami to nebude ružové – predčasom som avizoval ideu sídliskového Think Tanku a keď mám byť úprimný, musím povedať, že ani táto iniciatíva sa nestretla s veľkým pochopením. Dosť bolo však negativity a oslých mostíkov, rád by som prešiel k meritu veci.

V informačných technológiách pracuje stále viac a viac ľudí. Ruku na srdce – kto z Vás nemá v rodine ítečkára? Napriek všemožnej snahe o popularizáciu IT pozícií a zvyšovaniu záujmu o technológie aj medzi ženami, život v IT sektore ostáva zahalený rúškom tajomstva. Mileniáni sa hádam už ani len nepokúsajú staršej generácii vysvetliť, čo v práci vlastne robia.

Vývoj softvéru, informačné technológie či programovanie už nie je čo bývalo. Výroba softvéru už nemusí byť vzdialený a ťažko uchopiteľný pojem. Už to nie je aktivita kockatých introvertov, ktorí celé dni pozerajú do čiernej obrazovky.  Za každou aplikáciou sú mnohí ľudia s rôznymi talentami, ktorí spoločne zabezpečia, že výsledok prináša používateľom úžitok. Keby sme boli vojaci, možno by sme povedali, že za každou dobrou aplikáciou je vycvičený S.W.A.T tím, ktorý zvládne svoju misiu. Vojenský S.W.A.T tím zabezpečuje poriadok a bezpečnosť. Softvérový S.W.A.T. tím prináša aplikácie, bez ktorých si nás život už pomaly nevieme predstaviť. Po Slovensky by sme S.W.A.T. tím mohli nazvať úderka.

Výroba softvéru je navyše akvitita, na ktorej sa môžu podieľať ľudia zo všetkých kútov Zeme s dobrým pripojením na internet. Nie je to len o Bratislave či Košiciach. Je to o ľubovoľnom meste či hocijakej dedine, kde sa nájde pár šikovných ľudí, ktorí majú záujem vytvárať niečo nové. Ako som spomínal v úvode – coworking ani softvérová úderka nebudú v každej dedine, ale v niektorých dedinách budú isto.

Som rád, že v rámci Coworking Poprad máme možnosť pomáhať odhaľovať IT svet s ľudskou tvárou. Keď máte pripomienky alebo chcete vedieť viac, napíšte nám na cityhub@cityhub.sk.