Skip to main content

Vo štvrtok 22. júna sme v priestoroch Coworkingu mali možnosť byť súčasťou fascinujúcej prednášky firmy Overhead4D. Prednášajúci Tomáš Barnáš nám predstavil tajomstvá kreatívnej fotogrametrie.

Vďaka modernej technológii fotogrametrie sa môže z tisícok fotiek vytvoriť detailný 3D model. Tieto modely nám otvárajú dvere k novým možnostiam: oživenie dejín vo vizualizácii hradov, bitiek, cesty električkou virtuálnym mestom.

Je úžasné, že takúto profesionálnu prácu s globálnym dosahom robí firma z Kežmarku. 3D svet, virtuálna a rozšírená realita, fotorealistické simulácie a príbehy – to všetko sú oblasti, ktorými sa Overhead4D zaoberá.

Táto technológia sa využíva aj v hernom priemysle, je pomocníkom pre architektov a pamiatkárov pri rekonštrukcii pôvodnej podoby poškodeného kultúrneho dedičstva. Dokonca je možné s pomocou ponorky spracovať vrak lode pod vodou a následne simulovať námornú bitku. A to všetko sa dá dosiahnuť aj s detailom na úrovni 2 centimetrovej črepiny alebo zväčšenia textúr na textíliách starodávnych odevov.

Overhead4D okrem fotogrametrie využíva aj laserové skenovanie. Tieto dve technológie majú však svojich „nepriateľov“ – sklo a bielu farbu. Napriek týmto výzvam však firma dokáže vytvoriť ultra-detalizované 3D modely, ktoré nám umožňujú nielen zachovať digitálnu podobu objektu, ale aj poskytnúť podklady pre ďalší výskum a virtuálnu prezentáciu objektov a miest historického a kultúrneho významu.

Prednáška v Coworkingu bola naozaj výnimočná. Ak sa chcete dozvedieť viac, odporúčame si pozrieť video. Určite zaujme každého – od ITčkárov, cez developerov až po deti.

 

Leave a Reply