Skip to main content

Sem tam debatíme na tému networking. Možno o aj o to viac, že v Poprade každý mesiac spolu organizujeme networkingové stretnutie Biznis raňajky Poprad. Neraz si aj hovoríme, že treba networkovať, že sa treba učiť networkovať, že sa nato treba riadne pripraviť, atď. Avšak nie je vždy celkom jasné, prečo je networking dôležitý a načo je vlastne dobrý.

 

Networking je začiatok

 

Na zaujal obrázok nižšie, ktorý popisuje jednotlivé úrovne spolupráce. Networking je len začiatok, nejaké oťukávanie, ako také prvé, druhé, tretie rande. Málokto si na prvom rande kľakne a požiada partnerku o ruku. Po slovensky by sme mohli networking charakterizovať ako spoznávanie, komunikáciu či výmenu informácii.

 

Úrovne spolupráce

 

Networking je spoznávanie ľudí a firiem okolo. Niekým si sadnem viac, s niekým menej. Je dôležité urobiť dobrý prvý dojem – jasne sa predstaviť, hovoriť zaujímavo a počúvať sa navzájom. Postupne, keď sa s niekým vidím častejšie, prichádza aj porozumenie ako si môžeme vzájomné pomôcť. A keď to klapne, vieme ísť spolu ešte ďalej – nie len si vzájomne pomôcť, ale začať spolu tvoriť nové veci – nové nápady, nové produkty a služby.

 

Ako networkovať

 

Je dôležité networkovať, je dôležité mať veľa kontaktov, aby niektoré z nich mohli prerásť do komplexnejšieho vzťahu. Treba zároveň myslieť nato, že networking je len prvý kontakt a netreba mať prehnané očakávania z prvého stretnutia. Niektorí ľudia idú na networkingové stretnutie s tým, že si tam nájdu zákazníka alebo obchodného partnera. A potom odchádzajú sklamaní, keď sa im to nepodarí. A povedia si, že networkingové podujatie nebolo dobre zorganizované alebo že sú príliš introvertní nato, aby si mohli odniesť z eventu maximum. Realita však môže byť taká, že nemali správne nastavené očakávania z networkingu.

 

Podstatou networkingu si vymeniť informácie – čo robím, čo ponúkam, čo hľadám. Je dobre si pripraviť vizitky, prípadne malý letáčik, je dobré vedieť predstaviť seba a svoju firmu či projekt za 1 minútu. Je dôležité byť prirodzený a byť sám sebou, aby sa mohol naplniť cieľ networkingu – nájsť si vhodných partnerov pre komplexnejšie úrovne spolupráce.

 

V Coworking Poprad to networkingom nekončí

 

Aj v Coworking Poprad považujeme networking za dôležitý. Preto každý mesiac hosťujeme networkingové podujatie Biznis raňajky Poprad. A samozrejme, v coworkingu neustále prebieha neformálny networking na káve, na obede či na rôznych podujatiach. Okrem networkingu však sa však snažíme podporovať a rozvíjať aj vyššie úrovne spolupráce. Riešili sme web a marketing pre fotografický projekt. Minule sme rozvíjali tému rozvoja kultúry v Poprade v spolupráci s lokálnymi copywritermi a prevádzkovateľmi gastro zariadení. S programátorom a grafikom bežia diskusiu o novom projekte zameranom za úpravy záhrad. Toto všetko sú aktivity, ktoré vychádzajú z dlhodobého a pravidelného networkingu.

 

Neváhajte a pokračujte v networkingu. Spoznávajte nových ľudí, stretávajte sa pravidelne a často, aby ste si vedeli vybrať vhodných partnerov pre väčšie projekty a komplexné spolupráce.